Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu

Jesteś tu:
Szacowany czas czytania: 1 min
Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu?

Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu?

Zanieczyszczenie żywności szkłem w procesie produkcji jest drugim co do wielkości występowania zanieczyszczeniem. Najczęściej dotyczy produktów pakowanych w szkło. Ryzyko uszkodzenia butelek, słoików lub innego typu pojemników szklanych jest wtedy największe, z uwagi na dużą ich ilość. Jednak zagrożenie stłuczką szklaną występuje także w procesach produkcyjnych, w których w ogóle nie stosuje się opakowań szklanych.

stłuczka szklana
średni udział rodzajów zanieczyszczeń w produktach spożywczych
ŚREDNI UDZIAŁ RODZAJÓW ZANIECZYSZCZEŃ W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NA PODSTAWIE OGÓLNEJ LICZBY ZGŁOSZEŃ

Na podstawie RASFF 2013, 2014, 2015, http://ec.europa.eu/food/

Źródłem zanieczyszczenia mogą być:

  • elementy szklane maszyn (przeszklone panele, wizjery),
  • elementy szklane wyposażenia hali produkcyjnej (oświetlenie, drzwi),
  • opakowania półfabrykatów,
  • elementy zewnętrzne, które mogą wnieść pracownicy.

Pod żadnym pozorem nie wolno używać narzędzi do ogólnego sprzątania do usuwania stłuczki szklanej, a zestawy do niej powinny być usuwane z zakładu po jednorazowym ich użyciu.

JEDNORAZOWY ZESTAW DO STŁUCZKI SZKLANEJ

Jednorazowy zestaw do stłuczki szklanej dostępny jest w 5 podstawowych kolorach. Można zamówić go wraz z tablicą cieni 5S.

Wyświetlenia: 582

Przeczytaj inne artykuły na ten temat

Poprzednie: Zastosowanie produktów antybakteryjnych
Share This