PRODUKTY WYKRYWALNE I BEZPIECZNE

Używanie akcesoriów wykrywalnych podczas procesu produkcji, minimalizuje ryzyko zagrożenia fizycznego produktów spożywczych. Oferujemy Klientom bogaty zakres produktów wykrywalnych przez detektory metali oraz urządzenia X-Ray.

W ofercie znajdują się artykuły biurowe, wyposażenie pomocnicze, produkty ochrony osobistej, sprzęt czyszczący, noże bezpieczne i produkty inżynieryjne. Produkcja tych akcesoriów, poparta wieloletnim doświadczeniem w branży, zapewnia ich wysoką jakość oraz wysoki poziom detekcji.

JAK ZADBAĆ O WYŻSZY POZIOM BEZPIECZEŃSTWA?
  • Stosując narzędzia ręczne oraz wyposażenie i elementy ochrony pracownika z tworzyw, które są trwałe (nie kruszą się, nie odłamują),
  • Narzędzia i wyposażenie, które są wykrywalne przez detektory metali i X-Ray,
  • Wykrywalne wyposażenie, które zapewnia najwyższe standardy higieny pracy oraz produkcji.

ZOBACZ KATALOG

SH_WYKRYWALNE

Dostępne w naszej ofercie produkty wykrywalne przez detektor metali i X-Ray, to narzędzia oraz akcesoria bezpieczne, dzięki którym można przeciwdziałać wielu zagrożeniom. Dzięki swojej budowie i użytym materiałom, umożliwiają wyeliminowanie wielu zagrożeń występujących w branży spożywczej. W naszym asortymencie znajdują się zarówno produkty wykrywalne jednorazowe, jak i te przeznaczone do wielokrotnego użytku.

Jak to działa?

Produkty wykrywalne wykonane są z różnorodnych materiałów, które oferują najlepsze możliwości dla zastosowań spożywczych. Jest to stal nierdzewna lub tworzywo sztuczne, przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale zawierające w składzie elementy wykrywalne przez detektory metalu i X-Ray. Mikroelementy metaliczno-magnetyczne, które są rozmieszczone jednolicie w całym produkcie, są w objętości i stężeniu które pozwala aby wszystkie części były potencjalnie wykrywalne. W produktach, w których nie ma możliwości stworzyć takiego składu, a nie występuje zagrożenie ułamaniem ich części, mogą występować metaliczne paski (np. czepki wykrywalne).

Systemy rentgenowskie mają przewagę nad detektorami metali ponieważ są w stanie wykryć szerszy zakres ciał obcych w produkcie (np. szkło, metal, kamienie, kości, jak również niektóre tworzywa sztuczne, np. PCV). Dzieje się to dzięki większej gęstości tworzywa w stosunku do produktów spożywczych.

Dodatkowym elementem, który pomaga w wykryciu potencjalnego zanieczyszczenia poprzez obserwację wizualną, jest kolor kontrastujący z kolorem żywności. Barwa niebieska w zasadzie nie występuje w produktach spożywczych i to właśnie w tym kolorze najczęściej wykonuje się narzędzia, opakowania i inne przedmioty, używane na obszarze produkcji. Produkty wykrywalne dostępne są również w innych kolorach, co umożliwia kodowanie kolorami stref w zakładach produkcyjnych.

Wszystkie produkty wykrywalne przez nas oferowane spełniają dyrektywy UE dotyczących produkcji żywności oraz stanowią doskonałe uzupełnienie systemów bezpieczeństwa żywności jak HACCP, BRC, IFS i innych.

Wykrywalność różnych wykrywalnych metali i tworzyw sztucznych zależy od wielu czynników:

  • wibracje (fizyczne i elektroniczne),
  • zawartość metalu w zanieczyszczeniu, zarówno ilość, jak i rodzaj,
  • wielkość cząstek wykrywalnych w zanieczyszczeniu,
  • orientacja cząstek wykrywalnych w zanieczyszczeniu,
  • gęstość obiektu będącego zanieczyszczeniem,
  • produkt spożywczy – wielkość, skład,
  • opakowania do żywności,
  • prędkość przenośnika taśmowego,
  • używany detektor,
  • kalibracja detektora.
JAK WYELIMINOWAĆ CIAŁA OBCE W PRODUKCIE?

Zanieczyszczenia produktu można podzielić na organiczne i nieorganiczne. W celu ograniczenia wystąpienia w żywności ciał obcych należy prowadzić kontrolę na każdym etapie produkcji i dbać o prawidłowy stan techniczny maszyn, narzędzi ręcznych oraz innego wyposażenia.

0/5 (0 Reviews)
Masz pytania? Spróbuj przeszukać naszą bazę wiedzy.