Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu?
Zanieczyszczenie żywności szkłem w procesie produkcji jest drugim co do wielkości występowania zanieczyszczeniem. Najczęściej dotyczy produktów pakowanych w szkło. Ryzyko uszkodzenia butelek, słoików lub innego typu pojemników szklanych jest wtedy największe, z uwagi na dużą ich ilość. Jednak zagrożenie stłuczką szklaną występuje także w procesach produkcyjnych, w których w ogóle nie stosuje się opakowań szklanych.
Źródłem zanieczyszczenia mogą być:
- elementy szklane maszyn (przeszklone panele, wizjery),
- elementy szklane wyposażenia hali produkcyjnej (oświetlenie, drzwi),
- opakowania półfabrykatów,
- elementy zewnętrzne, które mogą wnieść pracownicy.
Pod żadnym pozorem nie wolno używać narzędzi do ogólnego sprzątania do usuwania stłuczki szklanej, a zestawy do niej powinny być usuwane z zakładu po jednorazowym ich użyciu.


JEDNORAZOWY ZESTAW DO STŁUCZKI SZKLANEJ
Jednorazowy zestaw do stłuczki szklanej dostępny jest w 5 podstawowych kolorach. Można zamówić go wraz z tablicą cieni 5S.