Jak wybrać odpowiednią szczotkę?

Jesteś tu:
Szacowany czas czytania: 1 min

Jak wybrać odpowiednią szczotkę?

Odpowiednio dobrana szczotka do czyszczenia, mycia lub zamiatania może znacząco zwiększyć standard higieny i ułatwić pracownikom zakładów przetwórczych wykonywanie ich pracy. Odpowiednie narzędzia zwiększają efektywność i skuteczność czyszczenia. Aby dobrać szczotkę, która będzie odpowiednia do danego zadania, należy poznać właściwości rodzaju włosia, budowę (kształt) szczotki i mocowania włosia do korpusu. Istotny jest także skład tworzywa, z którego wykonano narzędzie.

Od budowy szczotki, użytych materiałów oraz konstrukcji zależy czy będzie spełniała restrykcyjne wymogi HACCAP i zapewniała najwyższy poziom higieny na każdym etapie i obszarze produkcyjnym.

Szczotki ręczne kodowane kolorami 1
RODZAJE SZCZOTEK

Szczotki można podzielić na rodzaje z uwagi na ich budowę oraz dodatkowe udogodnienia i funkcje.

Szczotki boczne, typu zmiotki – używane do mycia, zamiatania blatów, taśm produkcyjnych, podłogi, zarówno na mokro, jak i na sucho (w zależności od typu włosia).

Szczotki ręczne – szczotki, które trzyma się w dłoni i które wymagają nacisku bezpośredniego. Nadają się do obszarów, w których powierzchnia czyszcząca znajduje się w bliskim zasięgu. Szczotki te zazwyczaj mają włosie sztywniejsze i są najczęściej używane do szorowania stołów, taśm, desek do krojenia, naczyń i innych narzędzi.

Szczotki z krótką rączką – uchwyty zapobiegają zmęczeniu dłoni, można ich używać trzymając za rączkę lub główkę. Rączka pozwala czyścić powierzchnie trudniej dostępne.

Szczotki z długą rączką – długa rękojeść umożliwia łatwy dostęp do maszyn, pojemników i wszędzie tam, gdzie może być potrzebny dłuższy zasięg.

Szczotki do mocowania na kijach (stylach) – szczotki do podłóg i ścian montowane na kiju (stylu), w zależności od twardości włosia służą do zamiatania, szorowania lub mycia.

Szczotki z osłoną na dłoń – szczotki takie umożliwiają specjalistyczne czyszczenie, a osłona dłoni daje zabezpieczenie, dzięki czemu można czyścić niektóre elementy maszyn bez demontażu. Często stosowane do maszyn, zwanych kutrem mięsnym.

Szczotki ze skrobakami – umieszczone na obudowie szczotki elementy do odskrobywania zaschniętych produktów, pozwalają jednym narzędziem wykonać dwa typy czyszczenia.

Szczotki okrągłe – do czyszczenia zbiorników, rur i wnętrza pojemników.

Szczotki z przepływem wody – pozwalają na mycie powierzchni z użyciem bieżącej wody. Szczotka z przepływem wody, o twardym lub bardzo twardym krótkim włosiu, najlepiej sprawdza się podczas szorowania. Dobrze rozprowadza wodę, czyszcząc uporczywy, lepki brud, na małych powierzchniach. Średnio twarde włosie dobrze rozprowadza wodę, doskonałe do szorowania bardzo brudnych powierzchni np. w rzeźniach i masarniach. Miękkie włosie idealnie myje i rozprowadza detergent.

Szczotki do rur i butelek – szczotki o odpowiednim kształcie, przeznaczone do mycia i szorowania, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

dobor szczotek
Wyświetlenia: 452
Share This