IFS – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności

Jesteś tu:
Szacowany czas czytania: 2 min

Konsumenci wykazują się coraz większym zainteresowaniem odnośnie kupowanej przez siebie żywności. Przekaz marketingowy podkreślający najwyższą jakość produktów już nie wystarcza. Producenci muszą udowadniać, że produkowana przez nich żywność jest najwyższej jakości, a ich łańcuch dostaw opiera się na sprawdzonych i rzetelnych kontrahentach.

Spełnianie międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności potwierdza, że dany producent przestrzega surowych norm gwarantujących najwyższą jakość oferowanych produktów.

Czym jest certyfikat IFS?

Certyfikat IFS jest znany jako Interniational Food Standard, chociaż jego prawidłowa nazwa to International Featured Standard. Jest to certyfikat bezpieczeństwa i jakości żywności wprowadzony w 2002 roku. Został przygotowany przez przedstawicieli niemieckiego handlu detalicznego. Uznawany jest w całej Europie Zachodniej, poza Wielką Brytanią, gdzie obowiązuje standard BRC.

Cele standardu IFS

Dostosowanie się do jednorodnego systemu oceny jakości i bezpieczeństwa procesów produkcji żywności wpływa na ograniczenie przymusu przeprowadzania audytów w trakcie podejmowania współpracy z nowym dostawcą. To wprost przekłada się na łatwiejsze zarządzanie łańcuchem dostaw. Dzięki temu redukcji ulegają jego koszty, a maksymalizacji poziom jakości żywności. Przestrzeganie standardu IFS to sposób na nieustające doskonalenie procesów oraz zaangażowania w zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów.

Opracowanie tego standardu miało na celu także minimalizację ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności na poziomie producentów współpracujących z sieciami handlowymi. Ma on bowiem zastosowanie przede wszystkim, gdy sieci handlowe zamawiają produkty pod marką własną.

Elementy wchodzące w skład IFS:

  • BRC, SQF, ISO 9000,
  • Wymagania Codex Alimentarius,
  • Obowiązujące Prawo Krajowe,
  • Wymagania HACCP, GMP, GHP,
  • Europejski System Jakości.

Wprowadzenie standardu IFS koreluje z dobrze działającym systemem HACCP, dokumentami potwierdzającymi pochodzenie surowców, opracowaniem potencjalnych zagrożeń wraz z metodami ich zapobiegania. Ważnym elementem tego standardu jest również przeszkolona i wyedukowana na temat bezpieczeństwa żywności kadra pracownicza, w tym kierownicza.

Kto wymaga przestrzegania standardu IFS?

Posiadanie standardu IFS jest wymagane przede wszystkim od dostawców sieci handlowych z Francji (np. Auchan, Carrefour) i Niemiec (np. Lidl, Real).

Nowe wersje Standardu IFS

1 lipca 2012 roku przyniósł ze sobą nową wersję standardu – IFS Food version 6. Wynikały z niej nowe wymagania jakości odnośnie masy, etykietowania oraz prowadzenia zapisów kontrolnych na zgodność z GFSI. Ten standard IFS w wersji 6 określał również proces certyfikacji oraz program oceniający pracę jednostek certyfikujących.

Od 1 lipca 2021 roku obowiązuje natomiast nowa wersja standardu, wydanie 7. Wszystkie firmy posiadające ten certyfikat obligatoryjnie powinny do tej daty dostosować się do opracowanych w nim zmian.

Standard IFS od 2021 roku został dostosowany do aktualnych międzynarodowych wymagań bezpieczeństwa żywności. Lista kontrolna oceny procesu produkcji odpowiada wersji 2020.1 wymagań GFSI Benchmarking Requirements, przepisów FSMA oraz Unii Europejskiej. Wedle nowych zapisów ocena przeprowadzona w zakładzie jest ważniejsza od analizy prowadzonej dokumentacji. Ponadto co trzecia ocena na terenie firmy będzie niepoprzedzona zapowiedzią.

Powody, dla których warto o certyfikację według systemu IFS

To międzynarodowy standard wymagany przez najważniejsze europejskie sieci handlu detalicznego. Jego posiadanie nie tylko pozwala konkurować na trudnym rynku producentów żywności, przede wszystkim potwierdza zaangażowanie firmy w zapewnienie najwyższej jakości produktów. Korzyści płynące z uzyskania certyfikacji według IFS to m.in.:

  • przewaga konkurencyjna;
  • pozwala na dostosowanie prowadzonej produkcji do międzynarodowych norm jakości i bezpieczeństwa, co przekłada się na mniejszą liczbę audytów oraz zabezpieczenie prawne w przypadku incydentu dotyczącego bezpieczeństwa żywności;
  • wpływa na ujednolicenie i dostosowanie do obowiązujących norm systemu zarządzania z uwzględnieniem również aktualnych przepisów obowiązujących w krajach konsumpcji wyrobu końcowego;
  • zapewnia nieustające modernizowanie działań mających na celu bezpieczeństwo żywności wraz ze skutecznymi metodami ich analizowania i oceny.
Wyświetlenia: 1728

Przeczytaj inne artykuły na ten temat

Poprzednie: Systemy klasyfikacji żywności NOVA i Nutri-Score
Następne: System HACCP: czym jest i jakie ma znaczenie dla branży spożywczej?
Share This