• Wszystkie tematy
  • Porady I Ciekawostki
  • Wyposażanie I Akcesoria
  • Nowe Produkty
  • Narzędzia Ręczne
white papers salmon hygiene

White Papers

WYBÓR NARZĘDZI RĘCZNYCH - UTRZYMANIE NAJWYŻSZYCH STANDARDÓW HIGIENY Dla każdego producenta żywności priorytetem jest dobry i bezpieczny dla konsumenta produkt, a każdy producent żywności jest jednocześnie konsumentem.  Prawidłowe utrzymanie czystości i higieny przez przemysł spożywczy jest niezbędne, aby zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów, zanieczyszczenia alergenami i ciałami obcymi. Bezpieczny i zoptymalizowany proces czyszczenia ręcznego poprawia bezpieczeństwo...
Hillbrush 100 Year

Stulecie firmy HILLBRUSH

W 2022 roku firma Hillbrush świętuje setną rocznicę swojej działalności. 18 listopada 2022 mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w uroczystych obchodach stulecia, które odbyły się w siedzibie firmy naszego głównego dostawcy, w Mere. Nowoczesny zakład umożliwia produkcję szerokiej gamy szczotek, znajduje się tam również centrum dla zwiedzających „Visit Hillbrush” ze sklepem z pamiątkami i wyjątkowe muzeum szczotkarstwa i restauracja. Firma...
save water szybkozłącze

Oszczędzaj wodę z produktami SAVE WATER

PROBLEMY Z WODĄ Zasoby wody pitnej na świecie są na wyczerpaniu, a człowiek popełnia wciąż te same błędy. Woda staje się coraz droższym surowcem. W przemyśle spożywczym używana jest w procesach technologicznych – jako produkt, rozcieńczalnik, czynnik chłodzący lub środek do mycia. Wciąż obserwowane są złe praktyki mycia, gdzie płukanie następuje bezpośrednio z szybkozłącza lub zaworu (bez użycia lanc) powodując marnotrawienie tego...
higiena i czystośc w przetwórstwie nabiału

Higiena i utrzymanie czystości w branży mleczarskiej

Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności dla odbiorców końcowych, konieczne jest prowadzenie jej produkcji z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i nadzoru na każdym z etapów produkcji i przetwarzania. Również na każdym z etapów może potencjalnie dojść do zanieczyszczenia produktów czy składników. Zanieczyszczenia takie mogą mieć charakter fizyczny, chemiczny i mikrobiologiczny. Jakie zasady...
higiena w przetwórstwie mięsnym

Higiena i utrzymanie czystości w zakładach przetwórstwa mięsnego

Zakłady mięsne, jak ubojnie, przetwórnie, masarnie, muszą przykładać wyjątkowo dużą uwagę do kwestii zachowania czystości i higieny produkcji. Jest to związane z tym, że występuje w nich duże nagromadzenie materii organicznej, co z kolei sprzyja szybkiemu namnażaniu się bakterii. W tym takich, które mogą powodować ryzyko uszczerbku na zdrowiu konsumenta,...
czystość piekarnie cukiernie wypieki

Utrzymanie czystości w piekarniach i cukierniach

Utrzymanie czystości w piekarniach i cukierniach jest niezwykle ważne dla bezpieczeństwa produkowanej żywności. Pieczywo oraz inne wypieki i wyroby cukiernicze trafiają często prosto z pieca wprost do regałów ekspozycyjnych, a z nich do rąk konsumentów. Dlatego warunki ich produkcji i przechowywania muszą być sterylne. Wdrożone procedury gwarantujące zachowanie czystości powinny być ściśle przestrzegane, a przede wszystkim oparte o standard HACCP. Opracowanie ich...
klasyfikacja żywności nova i nutri score

Systemy klasyfikacji żywności NOVA i Nutri-Score

Mnogość produktów spożywczych na sklepowych półkach buduje poczucie bezpieczeństwa, a obawa o brak niezbędnych artykułów wzbudza lęk. Wszyscy pamiętamy niedawny początek pandemii i puste sklepowe półki. Duży wybór dostępnych artykułów sprawia nam jednak pewne kłopoty. Zapominamy o tym co dobre dla naszego zdrowia, gdy widzimy produkt o dużo krótszym czasie...
standard IFS

IFS – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności

Konsumenci wykazują się coraz większym zainteresowaniem odnośnie kupowanej przez siebie żywności. Przekaz marketingowy podkreślający najwyższą jakość produktów już nie wystarcza. Producenci muszą udowadniać, że produkowana przez nich żywność jest najwyższej jakości, a ich łańcuch dostaw opiera się na sprawdzonych i rzetelnych kontrahentach. Spełnianie międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności potwierdza, że dany...
standard haccp

System HACCP: czym jest i jakie ma znaczenie dla branży spożywczej?

Co oznacza HACCP? To jedno z najczęściej zadawanych pytań w kontekście przemysłu spożywczego. Wytwarzanie i obrót żywnością wymaga wdrożenia i stosowania pewnych procedur umożliwiających eliminowanie zagrożeń pochodzenia biologicznego, fizycznego i chemicznego. Kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego produktów ma przestrzeganie zasad HACCP. Co to HACCP i jakie są założenia tego systemu? Podstawowe pojęcia: skróty HACCP i CCP Zacznijmy od wyjaśniania kilku terminów, którymi będziemy się...

Zastosowanie produktów antybakteryjnych

Zastosowanie produktów antybakteryjnychZastosowanie produktów antybakteryjnych SALMON HYGIENE oferuje szeroką gamę produktów o właściwościach antybakteryjnych. Mogą być one stosowane w trakcie procesów mycia i higieny oraz w trakcie czynności produkcyjnych, także w kontakcie z produktem. Zabezpieczają przed przenoszeniem bakterii oraz zanieczyszczeniami krzyżowymi, szczególnie w środowisku dużej wilgotności i szybko psujących się składników spożywczych, w trakcie prac wymagających najwyższych standardów higieny. Na etapie mycia obszarów...
wozki

Trwałe pojemniki i kontenery

Trwałe pojemniki i konteneryTrwałe pojemniki i kontenery Wytrzymałe, kodowane kolorami, w wielu rozmiarach i kształtach, wysokiej jakości kontenery i pojemniki to inwestycja, która szybko się zwraca. Nasza oferta obejmuje sprzęt do przechowywania i transportu żywności w małych i dużych ilościach. Produkowane za pomocą formowania rotacyjnego, przy użyciu jednoczęściowych form, z odpornego na zarysowania, wgniecenia, nie korodującego polietylenu spożywczego, mają znacznie wyższą jakość, niż zwykłe pojemniki...
6S

Poznaj system 6S Visual Lean

Poznaj system Visual Lean 6S 6S to pięciostopniowa metodologia znana z systemu 5S, tworzenia bezpiecznego, lepszego i stabilnego środowiska pracy. Dodatkowe S oznacza Bezpieczeństwo, które tworzy większą świadomość i pomaga skupić się na bezpieczeństwie podczas wdrażania programu 5S. W przeciwieństwie do pierwszych pięciu kroków bezpieczeństwo nie jest sekwencyjne i należy je stosować podczas każdego z 5 etapów wdrażania i użytkowania systemu. system...
stłuczka szklana

Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu

Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu?Zagrożenie zanieczyszczenia szkłem produktu? Zanieczyszczenie żywności szkłem w procesie produkcji jest drugim co do wielkości występowania zanieczyszczeniem. Najczęściej dotyczy produktów pakowanych w szkło. Ryzyko uszkodzenia butelek, słoików lub innego typu pojemników szklanych jest wtedy największe, z uwagi na dużą ich ilość. Jednak zagrożenie stłuczką szklaną występuje także w procesach produkcyjnych, w których w ogóle nie stosuje się opakowań...
centralny system mycia

Oszczędzanie wody

CZY CHCESZ ZMNIEJSZYĆ ZUŻYCIE WODY ORAZ ILOŚĆ ŚCIEKÓW?CZY CHCESZ ZMNIEJSZYĆ ZUŻYCIE WODY ORAZ ILOŚĆ ŚCIEKÓW? Woda jest najczęściej wykorzystywanym surowcem w przemyśle spożywczym, dlatego ilość jej zużycia wpływa istotnie na koszty produkcji, koszty funkcjonowania zakładu i ilość ścieków, które są produktem wtórnym. Na wielu automatycznych i półautomatycznych liniach produkcyjnych, proces korzystania z wody jest procesem ciągłym, nawet jeśli zapotrzebowanie na nią...
Produkty wykrywalne

Jak wyeliminować ciała obce w produkcie?

Jak wyeliminować ciała obce w produkcie?Jak wyeliminować ciała obce w produkcie? Zanieczyszczenia produktu można podzielić na organiczne i nieorganiczne. W celu ograniczenia wystąpienia w żywności ciał obcych należy prowadzić kontrolę na każdym etapie produkcji i dbać o prawidłowy stan techniczny maszyn, narzędzi ręcznych oraz innego wyposażenia. W zakładach produkcyjnych można stosować detektory do wykrywania metalu, separatory optyczne, magnetyczne, stosowanie urządzeń rentgenowskich. Detektory...
Szczotki ręczne kodowane kolorami 1

Jak wybrać odpowiednią szczotkę?

Jak wybrać odpowiednią szczotkę? Odpowiednio dobrana szczotka do czyszczenia, mycia lub zamiatania może znacząco zwiększyć standard higieny i ułatwić pracownikom zakładów przetwórczych wykonywanie ich pracy. Odpowiednie narzędzia zwiększają efektywność i skuteczność czyszczenia. Aby dobrać szczotkę, która będzie odpowiednia do danego zadania, należy poznać właściwości rodzaju włosia, budowę (kształt) szczotki i mocowania włosia do korpusu. Istotny jest także...